masakan yg paling simple tapi kalau pandai nak mengolah ia boleh jadi menjadi masakan yg sangat digemari ramai..boleh dimakan dengn nasi panas ataupun makan dengan roti...meh aku tunjukkan cara2nyer yer....
bahan-bahannyer:
1. 2 biji bawang merah.
2. 3 biji bawang putih.
3. lada kering segenggam direbus...(untuk satu tin..)
4. satu ulas halia.
5. garam.
6.ajinamoto.
7.air asam satu cawan.
8.satu senduk minyak.
cara memasak:
1.kisar bawang merah, bawang putih, halia and lada kering.terpulang pada korg nak hiris atau nak kisar ataupun nak tumbuk...
2. panaskan minyak dan masukkan bahan yg telah dikisar/ditumbuk/dihiris..
3. masukkan 2 sudu garam dan satu sudu ajinamoto.
4.tumis sampai naik bau dan masukkan kuah sardin then tumis....
5. masukkan sardin and then handur-hancurkan.(baru dapat sama banyak..)
6. masukkan air asam satu cawan and tumis sampai kuahnyer pekat..
7.kalau nak sedap tambah kentang....
8.biler dah pekat padamkan api...
No comments:
Post a Comment